Bomax Architects
CALL US (+27) 021 422 3259
TAKEALOT NEW ROAD

Takealot New Road launched on Friday, 3rd May 2019 as the new collection point for Gauteng.

 

Bomax designed the interiors with unique eye-catching elements to suit Takealot’s style and brand.

 

Heinrich van Zyl, project architect at Bomax, answers questions regarding this vibrant new Takealot project.

 

 

DESIGN CONSIDERATIONS

What were the main considerations when formulating the design for the collection facility?

The site is an existing bridge structure over the busiest road in Africa which provides great accessibility from both directions. The main purpose of this collection point is to get the parcels to the customers as quickly as possible. The location has the added benefit of multiple facilities such as petrol and convenience stores.

Operational efficiency dictated the design. The two most important considerations were the journey of the parcel and the experience of the customer. The flow for both was paramount and included three main steps.

Each parcel arrives from the warehouse, is sent upstairs to storage and comes back down for collection by the customer.

Customers check in, wait for the parcel then collect and depart.

 

 

CHALLENGES AND OPPORTUNITIES

Were there any challenges? And how were they addressed?

Having storage facilities located on the first floor presented a challenge for the flow and efficiency of the logistics but allowed an opportunity for a novel and exciting method of getting the parcels moved between floors. This was successfully and playfully addressed by the spiral conveyor belt that gets the parcel from storage to the collection desk and in the customer’s hands in under 3 minutes.

 

 

CONCEPT AND FEATURE WALL

Where did the concept and idea for the feature wall originate from?

The overall design had to convey the Takealot brand which is founded on efficiency and the customer. The layout was kept simple to allow an efficient experience for the customer but features several Takealot brand aspects such as the distinguishable blue colouring throughout. This is visible in the spiral conveyor belt, collection desks, and circular acoustic panels on the ceiling. The aim was to keep the space elegant, through limiting the colour palette and finishes, but still incorporate a playfulness that will allure anyone who walks into the space.

Apart from the distinct spiral, a feature wall was designed for the double volume space to represent the different departments of Takealot and the variety of products they offer. Each item of the feature wall was custom moulded with high density foam. The installation forms the centre of the space and is fascinating in its scale and intrigue.

 

TAKEALOT NEW ROAD PICK UP POINT

Takealot New Road launched on Friday, 3rd May 2019 as the new collection point for Gauteng.

Bomax designed the interiors with unique eye-catching elements to suit Takealot’s style and brand.

Heinrich van Zyl, project architect at Bomax, answers questions regarding this vibrant new Takealot project.

 

DESIGN CONSIDERATIONS

What were the main considerations when formulating the design for the collection facility?

The site is an existing bridge structure over the busiest road in Africa which provides great accessibility from both directions. The main purpose of this collection point is to get the parcels to the customers as quickly as possible. The location has the added benefit of multiple facilities such as petrol and convenience stores.

Operational efficiency dictated the design. The two most important considerations were the journey of the parcel and the experience of the customer. The flow for both was paramount and included three main steps.

Each parcel arrives from the warehouse, is sent upstairs to storage and comes back down for collection by the customer.

Customers check in, wait for the parcel then collect and depart.

CHALLENGES AND OPPORTUNITIES

Were there any challenges? And how were they addressed?

Having storage facilities located on the first floor presented a challenge for the flow and efficiency of the logistics but allowed an opportunity for a novel and exciting method of getting the parcels moved between floors. This was successfully and playfully addressed by the spiral conveyor belt that gets the parcel from storage to the collection desk and in the customer’s hands in under 3 minutes.

CONCEPT AND FEATURE WALL

Where did the concept and idea for the feature wall originate from?

The overall design had to convey the Takealot brand which is founded on efficiency and the customer. The layout was kept simple to allow an efficient experience for the customer but features several Takealot brand aspects such as the distinguishable blue colouring throughout. This is visible in the spiral conveyor belt, collection desks, and circular acoustic panels on the ceiling. The aim was to keep the space elegant, through limiting the colour palette and finishes, but still incorporate a playfulness that will allure anyone who walks into the space.

Apart from the distinct spiral, a feature wall was designed for the double volume space to represent the different departments of Takealot and the variety of products they offer. Each item of the feature wall was custom moulded with high density foam. The installation forms the centre of the space and is fascinating in its scale and intrigue.

MIEN DESIGN STUDIO LAUNCH

MIEN is a design studio for freelance creative professionals created by Bomax Architects which launched last Thursday, 2nd August.

The brand new MIEN Design Studio is a creative studio specialising in interior design, spatial planning, products and other creative services.

MIEN offers both turnkey interior services and a collaborative platform for selected freelance professionals to work in a symbiotic environment.

 

Mien is a work space for creatives to operate with like minded people. We are currently reviewing applications to join the space, so please get in contact if you are interested.

 

If you are a designer or creative either looking to collaborate, or looking for a space to house your business, Mien Design Studio will suit your needs.
We are currently looking for tenants with one of the following specialties:

          Spatial Planning

          Interior Design

          Product Design

          Photography

          Rendering / 3D Visualisation

          Web Design

          Graphic Design

          Social media / marketing

 

The launch saw many of Bomax’s clients, suppliers, friends and family for an event in collaboration with Everard Read Gallery and Krone MCC.

Visit us on Facebook for the whole album! www.facebook.com/miendesignstudio

Find us at www.mien.co.za for more information and come and visit us at 27 Pepper Street for a coffee and a walk through to see the space.

Email Tyla at info@mien.co.za to set up a meeting.

 

How Important is Symmetry in Architecture?

Architectural history shows the formality of symmetry in a predictable and easy to understand way by creating a mirror image on an axis. Symmetry is a method of achieving order in design. Our understanding of design has progressed, we are subliminally aware that we do not have to be symmetrical, but ‘balance’ is essential.

 

An architectural design can be be completely asymmetrical yet still ‘balanced’ through the careful composition of positive and negative forms.

Achieving balance in architecture involves all aspects of design such as form, colour, texture and materials and is a skill that is not easy learnt or understood. A balanced composition can be evaluated simply by the feeling it evokes, it feels right. The design may have focal points but these would complement the design not distract you from the harmony of the whole.

 

Unbalance creates tension and elements may feel distracting. The more asymmetrical a composition has the more complex the balance requirements become. Evaluating balance in design uses senses which are not easily understood. i feel the potential of these senses are only fully realised when on site and creating balance in architecture is the fundamental essence of great design.

 

 

FISHERMANS BEND DESIGN | llandudno

Fishermans Bend design concept is a blend of ‘Brazil meets Cape Town’, a design that speaks of a contemporary architecture language. The design is for a young couple from Sao Paulo coming to settle in Llandudno.read more

© 2015 Bomax, All Rights Reserved